Kojení v zimě

kojici-mikina-krasna-mamka

Kojení v zimě

Je vůbec možné kojit v zimě?

kojici-svetr-krasna-mamka

Jednoduše řečeno ano, je. Záleží ale na mnoha okolnostech. V zásadě platí pravidlo, že jakmile je Vám to pohodlné, můžete kojit kdykoliv a kdekoliv.

Za chladného počasí je ve městě nejjednodušší zaběhnout do kavárny a malého hladovce nakrmit v teple. Ovšem teplo přiláká i další kolemjdoucí a představa přeplněné, hlučné a vydýchané, i když teplé místnosti pak už tak lákavá není. Proto je dobré myslet i na scénář, kdy je venku buď hezky a užít si čerstvého vzduchu vysloveně chceme nebo je pořád lépe venku než uvnitř (viz předchozí představa) a nakojit za chladnějšího počasí v podstatě musíme.

 

Jak se na to připravit?

Pro kojení v chladnějším počasí venku nebo kdekoli se nechcete vysvléci jen do trička je potřeba se správně obléknout. Každá žena řeší kojení v zimě jinak. Abychom Vám tyto situace co nejvíce usnadnili, najdete u nás i kojicí svetry a mikiny, které se hodí pro různé příležitosti. Svetry jsou spíše formálnější, mikiny volnočasové. Vše je střihově uzpůsobené k možnosti kojit bez nutnosti svlékat všechny vrstvy až k podprsence. V kombinaci s kojicím tričkem jde pak vše snadno a rychle. Jednoduše porozepnete bundu a víc neřešíte ????

kojici-mikina-2-krasna-mamka

A co na to miminko?

Vaše miminko to má o poznání jednodušší. Tomu stačí jen otevřít pusinku a může zůstat tak jak je. Vyrazte tedy v klidu na procházku a pokud Váš mimináč bude mít díky čerstvému vzduchu větší hlad než obvykle nebo Vám zkrátka čas kojení vyjde do času procházky, už se nemusíte bát organizace a můžete v klidu nakojit i v „polních“ podmínkách.

Jen dávejte pozor na mrazivé počasí. Posilněna kojicím outfitem to s časem procházky nepřehánějte. Těm nejmenším totiž mrazivé počasí příliš dobře nedělá. Miminka v prvních týdnech mohou na krátké procházky jen pokud jsou teploty vyšší než –5°C . Ale u takové krátké procházky a v takovém mrazu asi dobrovolně nikdo kojit nebude. U větších kojenců je dobré vyrážet ven maximálně do teploty –10°C. Opět toto jsou teploty, kdy na venkovní kojení už nemáme ani pomyšlení. Bavíme se tedy především o běžných chladnějších dnech na jaře/podzim nebo sluncem prohřátých zimních dnech. ????

Pěkný užitečný článek shrnující pobyt s kojencem venku jsme našli zde:

https://www.babyweb.cz/s-malym-miminkem-do-mrazu. Pokud chcete, můžete počíst ????

 

Zkušenosti maminek

Pavla: Za mě bylo bez kojicího svetru a mikinky největší dilema zimní kojení v autě, tam jsem řešila nepříjemné kasání zimních vrstev nejčastěji, ať už jsme byli na cestě odkudkoliv. Pak také situace uvnitř místnosti, kde přestože se topilo, stále to nebylo „na tričko“. Asi jsem prostě teplomilná a pokud kvůli přetopené místnosti nemusím, ani uvnitř v budově si v zimě svetr nesvlékám.

 

kojici-mikina-Pavla-krasna-mamka

 

A jaké máte zkušenosti Vy? Podělte se s námi i dalšími maminkami.